Akıllı TelefonAndroidGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Eski Android Telefon ve Tabletler için Kötü Haber

Google, eksi Android telefon ve tabletlere olan desteğini sonlandırmaya başladı. Peki, bu yeni karar hangi Android sürümlerini etkiliyor?

Google Play Hizmetleri, Huawei hariç tüm Google Sertifikalı Android cihazlarda yer alıyor. Bu hizmetler Google Play Store ve üçüncü parti uygulamalar tarafından kullanılabilen API’lar için büyük önem taşıyor. Ancak eski Android telefon ve tabletlerden bu destek yavaş yavaş çekilmeye başlandı.

Eski Android telefon ve tabletler uygulamaları stabil çalıştırmayabilir

Google Play Hizmetleri, Android 6.0+ cihazlara yakın zamanda eklenen Nearby Share’de olduğu gibi, Android’in eski sürümlerine yeni özellikler eklemek için de kullanılabiliyordu. Ancak yakında, eski Android telefonlar ve tabletler artık Google Play Hizmetlerinden güncelleme almayacak.

Google, bir blog gönderisinde, şirketin Google Play Hizmetlerini artık Android Jelly Bean 4.1–4.3’e (API seviyeleri 16, 17 ve 18) güncellemeyeceğini duyurdu. Google, şirketin bu kararı, Jelly Bean’in aktif Android kullanıcılarının yüzde 1’inden daha azına sahip olması nedeniyle aldığını söylüyor. Jelly Bean’li cihazlar için son sürüm, Ağustos ayı sonlarında piyasaya sürülmesi beklenen Google Play Hizmetleri v21.30.99 ile bu destek resmi olarak kesilecek.

Geliştiricilerin uygulamalarında Google Play Hizmetleri SDK’sını kullanmaları ve Android 4.4 KitKat ve üzeri işletim sistemleri için uygulamalarını optimize etmesi tavsiye ediliyor. Geliştiriciler, Jelly Bean cihazlarını desteklemeleri gerekiyorsa, her biri Play Hizmetleri kitaplığının ayrı bir sürümünü içeren birden fazla APK derleyebilecek. Ancak bununla kimin uğraşacağı ise henüz bilinmiyor.

Play Store

Android 4.1 Jelly Bean, genişletilebilir bildirimler, USB ses ve daha yumuşak bir arayüz gibi özelliklerle Temmuz 2012’de piyasaya sürülmüştü. Android 4.2, kilit ekranında iyileştirmeler ve birden fazla kullanıcı hesabı desteği ile Kasım 2012’de çıktı. Android 4.3, Bluetooth LE ve yeniden tasarlanmış bir kamera uygulaması ile Temmuz 2013’te piyasaya sürüldü. Artık 8. yaşını geçen bu işletim sistemlerinden desteğin çekilmesi oldukça mantıklı görünüyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu