Akıllı TelefonGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Ceza Yağdı! Alibaba Tencent ve Daha Nicesi!

Çin kendi teknoloji şrketlerine daha göz açtırmıyor. Alibaba, Tencent ve Baidu’nun da aralarında bulunduğu şirketlere ceza yağdırdı.

Çinli teknoloji şirketleri son yılların en hızlı büyüyen, en agresif stratejileri izleyen şirketleri. Tabii bunda Çin hükümetinin desteği göz ardı edilemeyecek kadar ortada.

Buna rağmen son zamanlarda Çin Devleti el bebek gül bebek büyüttüğü bu bebekleri hizaya sokmaya çalışıyor. Aliexpress’in sahibi Jack Ma’nın diğer şirketi uluslararası toptan satış sitesi Alibaba, Supercell, Riot Games ve Epic Games’in sahibi Tencent ve son olarak Çin’in en popüler arama motoru Baidu.

Bu şirketlerin her birine tam 43 ayrı ihlalden dolayı, her ihlal başına 500.000 yuan yani 78.000 dolar para cezası kesildi.

Hali hazırda Çin’de pazar düzenleyicisi olarak görev yapan kurum son bir yıldır bu büyük teknoloji firmalarına karşı öncü bir kampanya yönetiyordu. Öyle ki bu verilen cezalar bu yılın ilk cezaları değil. Hatta diğer cezalara göre bu cezalar daha ufak miktarlarda. Örneğin Alibaba’ya kesilen bir önceki ceza 18.2 milyon yani 2.8 milyar dolar değerindeydi.

Verilen her iki cezanın sebebi olarak da şirketlerin tekelleşme çabası görülüyor. Bu şirketlerin pazar değeri ve sermayeleri o kadar büyük ki piyasa koşulları kendi lehlerinde değiştirecek şekilde fiyatlandırmalar yapabiliyorlar. Çin Devleti ise diğer teknoloji şirketlerinin önünü açmak ve aynı zamanda piyasanın organik kalmasını sağlamak için bu dev şirketlere ders vermek için çaba sarf ediyor.

Bu haberden sonra Ailbaba, Tencent ve Baidu hisseleri küçük de olsa bir düşüş yaşadı. En çok düşen hisse ise %2.1 ile Baidu olurken en az değer kaybenden hisse ise %0.3 ile Tencent oldu.

Alibaba ise sadece %1.6 düşüş yaşadı. Buna rağmen şirketin Çin ekonmisinin yavaşlaması sebebiyle zorluk yaşadığı biliniyoru. Geçen cuma yaşanan %11lik düşüş bunun son göstergesi oldu.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu