Akıllı TelefonAppleGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Apple Kur’an-ı Kerim Uygulamasını Kaldırdı!

Apple, Çin’de popüler Kur’an-ı Kerim uygulamasını kaldırdı. Peki, Apple neden böyle bir hamle yapmak zorunda kaldı. İşte tüm detaylar.

Cupertinolu teknoloji devi bugün ilginç bir olaya imza attı. Popüler Kur’an-ı Kerim uygulaması olan Kur’an Majeed bugün Çin’deki App Store‘dan kaldırıldı. Kuran dinlemek ve okumak için oldukça popüler olan bu uygulamanın kaldırılış sebebi şimdilik siyasi görünmüyor. Çünkü İslam dini Çin Halk Cumhuriyeti’nde korunan bir dinler arasında yer alıyor.

App Store’da Kuran Majeed ücretsiz olarak sunuluyordu ve uygulamanın geliştiricisi Pakistan Data Management Services’e göre dünya çapında 25 milyon Müslüman kullanıcı tarafından kullanılıyor. Geliştirici BBC’ye verdiği demeçte, uygulamanın kaldırılmasının görünüşte dini içeriğiyle hiçbir ilgisi olmadığını belirtti. Apple’a göre, Kuran Majeed uygulaması yasadışı içerik barındırdığı için Çin App Store’dan kaldırılmış olabilir. Geliştirici, sorunu Çin’in Siber Uzay İdaresi ile çözmeye çalıştığını söylüyor.

Apple, Çinli kullanıcıların sansürden kaçınmasına izin veren VPN uygulamalarını kaldırmıştı. Firma ayrıca Tiananmen Meydanı, Dalai Lama veya Tayvan ve Tibet bağımsızlığından bahseden uygulamaları proaktif olarak filtrelemişti. Apple’ın bölgedeki tedarikçileri de Çin’in ağırlıklı olarak Müslüman Uygur azınlığına uygulanan baskıyla bağlantılı firmalar.

Kur'an-ı Kerim

Apple her iki şekilde de zor durumda. Çin’de yaptığı iş ilişkilerine ve satışlarına güveniyor. Hükümete karşı güçlü bir duruş sergilemek bunu tehlikeye atabilir. Daha bu hafta Microsoft , Çin hükümetinin taleplerine uymanın giderek zorlaştığını ayrı ayrı kabul ederek LinkedIn’in yerel Çince sürümünü kapatma kararı aldı.

Apple’ın orta yolu Çin’de bulması biraz zor görünüyor. Çin’in yönetim şeklinden dolayı firmaların ülkede pozisyon alması oldukça zorlaşıyor. Cupertinolu firma da Çin hükümetini ve yerel halkı üzmeden orta bir yolda ilerlemek zorunda.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu