Akıllı TelefonAndroidGüncel Teknoloji HaberleriiOS

Akıllı telefonların Ortalama Şarj Hızı Belli Oldu

Akıllı telefonların %80’ine güç sağlayan şarj hızı, 2023’ün ilk çeyreğinde ortalama 34 W’a ulaşıyor. Son rapora göz atalım.

Özellikle Çinli markalar sayesinde akıllı telefonların şarj hızı aldı başını gitti. Apple ve Samsung’un yaya kaldığı şarj teknolojisine dair önemli bir rapor yayınlandı. Şimdi bu raporun detaylarına göz atalım.

Akıllı telefonlardaki hızlı şarj teknolojisi, 2023’ün ilk çeyreğinde önemli bir sıçrama gerçekleştirdi. Telefonların yaklaşık %80’i artık 10 W veya daha yüksek hızlı şarj kapasitelerine sahip. Counterpoint Research’ün bir raporuna göre bu, 2022’ye göre %6’lık bir büyümeyi temsil ediyor.

Rapor, küresel ortalam şarj gücünde kademeli olarak bir artış gerçekleştiğini de gösteriyor. Ortalama şarj hızı 2018’in 1. Çeyreğinde 18W, 2022’nin 1. çeyreğinde 30W ve son olarak 2023’ün 1. çeyreğinde 34W’a ulaşmış durumda.

Şarj hızlarındaki en büyük gelişme, 5G ağlarının yaygın olarak benimsenmesi, kamera, ekran ve işlemci teknolojilerindeki iyileştirmelerle artan, daha pil ömrüne yönelik artan tüketici talebinden kaynaklanıyor.

Rekabet ortamına daha yakından bakıldığında, Çinli akıllı telefon üreticilerinin ortalama 50 W’ın üzerinde hızlı şarj gücüyle hızlı şarj yarışında liderliği ele geçirdiği görülüyor. Bu markalar, müşterileri çekmek için hızlı şarjı önemli bir etken olarak kullanıyor. Örneğin, Realme ve Xiaomi, 200W’ın üzerinde şarj gücüne sahip cihazlar sunuyor. Ayrıca, hem Xiaomi hem de OPPO kısa süre önce şaşırtıcı bir şekilde 300W hızlı şarj özelliğine sahip akıllı telefonları gösterdi. Bu telefonlar dakikalar içinde tam şarj olabiliyor.

 Apple ve Samsung, Çinli markaların aksine, pil güvenliğine ve genel performansa öncelik vererek hızlı şarj konusunda daha temkinli yaklaşımlar benimsedi. Örneğin, iOS 13 güncellemesi, iPhone’un tam şarjlı olarak geçirdiği süreyi azaltarak pilin eskime hızını yavaşlatan optimize edilmiş bir pil şarj etme özelliğini kullanıma sundu. Google’ın Android’deki Uyarlanabilir Pil özelliği, pil tüketimini yavaşlatmak için kullanıcının günlük şarj etme rutinlerini de öğrenir. 

Öte yandan Samsung’un elektrikli araç teknolojilerinden ilham alan yeni bir pil teknolojisi üzerinde çalıştığı bildiriliyor. Shiftdelete.net‘in haberine göre istiflenmiş pil teknolojisi, Galaxy S24 Ultra’da ve muhtemelen S24+’ta yer alacak. Bunun tedarik zincirine bağlı olduğu da gelen bilgiler arasında. Cheonan’daki fabrika hala üretim ekipmanlarının gelmesini beklerken, Samsung şu anda Çin’deki bir fabrikada üretilen pillerle testler yapmaya bile başladı.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu