BilimBilim HaberleriGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Hubble Yeni Kuyruklu Yıldız Keşfetti

Hubble Uzay Teleskobu keşiflerine başladı. Bu teleskop şimdi de yeni bir kuyruklu yıldız keşfi yaptı. Peki, bu yıldızın detayları neler?

Hubble Uzay Teleskobu, uzak galaksilerden garip dış gezegenlere ve hatta bazen burada güneş sistemimizdeki gezegenlere kadar her türlü astronomik nesneyi incelemek için kullanılıyor. Ancak son keşfi bir yıldızla, galaksiyle veya gezegenle ilgili değil. bunun yerine bir kuyruklu yıldız keşfedildi. Hubble’ın web sitesine göre bugüne kadar görülen en büyük buzlu kuyruklu yıldız çekirdeğini tespit etti.

Kuyruklu yıldızlar, güneşin etrafında dönen uzaydan geçen buzlu cisimlerdir. Güneşe yaklaştıklarında ve ısındıklarında, kendilerine ayırt edici bir kuyruk veren gazları serbest bırakırlar. Güneş sistemindeki bilinen en eski nesnelerden bazıları oldukları için gökbilimciler için faydalıdırlar. Bu nedenle onlara bakmak gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair ipuçlarını ortaya çıkarabilir. Güneş sistemimizdeki kuyruklu yıldızların çoğu, Neptün’ün yörüngesinin çok ötesinde, Oort Bulutu adı verilen bir bölgede bulunur.

Hubble Uzay Teleskobu keşiflerine devam ediyor

Hubble‘dan bu özel örneğin gözlemleri, bunun sıradan bir kuyruklu yıldız olmadığını doğrulayabildi. Çünkü 80 mil çapında, 60 mil çapında olan önceki en büyük kuyruklu yıldızdan çok daha büyük bir genişlik ölçüyor.

Los Angeles California Üniversitesi’nden David Jewitt, “Bu kuyruklu yıldız, güneş sisteminin daha uzak kısımlarında göremeyecek kadar sönük olan binlerce kuyruklu yıldız için kelimenin tam anlamıyla buzdağının görünen kısmı. Her zaman bu kuyruklu yıldızın büyük olması gerektiğinden şüphelenmiştik çünkü bu kadar uzak mesafeden çok parlak. Şimdi öyle olduğunu onaylıyoruz.” ifadelerini kullandı.

C/2014 UN271 adlı söz konusu kuyruklu yıldız ilk olarak 2010’da gözlemlendi. Alışılmadık derecede parlaktı. Bu nedenle gökbilimcilerin dikkatini çekti. Ancak aynı zamanda güneşten 3 milyar mil uzaktaydı. Gök cismi bize doğru geliyor ama bize ulaşması daha yıllar alacak.

Kuyruklu yıldızları ölçmenin zorluğu, katı buzlu çekirdeğini veya çekirdeğini çevreleyen ve görmeyi zorlaştıran bir toz kabuğuna sahip olması. Hubble gibi uzay tabanlı teleskoplara ek olarak yer tabanlı teleskoplar kuyruklu yıldızı gözlemledi. Ancak Hubble’ın kuyruklu yıldızın çekirdeğini özellikle çok uzakta olduğu için göremedi.

Hubble Uzay Teleskobu

Bu buzlu canavar saatte 22.000 mil hızla üzerimize geliyor. Ancak iyi haber şu ki, güneşe Satürn’ün yörüngesinden daha fazla yaklaşmadığı için bizim için bir tehdit değil. Ancak onu incelemek, gökbilimcilerin daha küçük kardeşleri hakkında daha fazla şey öğrenmesine yardımcı olabilir.

Makao, Taipa, Makao Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden baş araştırmacı Man-To Hui, “Bu, Güneş’ten hala çok uzaktayken ne kadar aktif olduğu düşünüldüğünde, inanılmaz bir nesne. Kuyruklu yıldızın oldukça büyük olabileceğini tahmin ettik, ancak bunu doğrulamak için en iyi verilere ihtiyacımız vardı.” dedi.

Manyetik Fırtına Başlıyor! Bugün ve Yarın Dikkat Edin!

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu