Akıllı TelefonAppleGenelGüncel Teknoloji HaberleriiPhoneMobirollerTeknoloji

Apple 5G Yüzünden Davalık Oluyor!

Cupertinolu teknoloji devi Apple 5G konusunda yine davalık oluyor. Ericsson, teknoloji devine dava açacağını açıkladı. Peki, neden?

İsveçli şirket Ericsson, iki şirket arasındaki son anlaşmazlıkta, iPhone telefonlarında 5G teknolojisi için patent kullanma ücretleri konusunda Apple’a karşı bir dizi patent ihlali davası açtı. Apple 5G konusunda iddialara göre patentleri ihlal etmiş. Bu patentlerin de Ericsson’a ait olması firmayı bir hayli kızdırmış gibi görünüyor. Aslında bu bir ilk değil.

Apple 5G konusunda Ericsson ile davalık oluyor

2015 yılında yapılan yedi yıllık lisans anlaşmasını yenileme müzakereleri başarısız olduğu için iki şirket ABD’de birbirlerine dava açtı. Ericsson, Apple’ın telif ücretlerini gereksiz yere düşürmeye çalıştığını iddia ederek Ekim ayında dava açmıştı. Ardından Aralık ayında iPhone üreticisi, İsveç şirketini patentleri yenilemek için “güçlü silah taktikleri” kullanmakla suçlayan bir dava açtı.

Bir Apple sözcüsü, “Ericsson, patent lisans anlaşmamızı yenilemek için adil şartlar müzakere etmeyi reddetti ve bunun yerine aşırı telif ücretlerini gasp etmek için dünya çapında Apple’ı dava ediyor. Mahkemeden adil bir fiyat belirlemesine yardım etmesini istiyoruz.” dedi.

Ericsson sözcüsü ise; “Önceki anlaşmanın süresi dolduğu ve yeni lisansın şartları ve kapsamı üzerinde anlaşamadığımız için Apple artık teknolojimizi lisanssız kullanıyor.” dedi.

iPhone 13 mini

İsveçli şirket, araştırmaya yılda yaklaşık 5 milyar dolar yatırım yapıyor. Ayrıca 57.000’den fazla patentten oluşan bir portföye sahip ve telif hakları, işletme gelirinin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Apple ile Ericsson arasındaki davanın bu yıl içerisinde tatlıya bağlanması bekleniyor. Muhtemelen Apple, bu konuda Ericsson’a yüklü bir miktar ödeme yapmak zorunda kalacak.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu