Akıllı TelefonAndroidAppleGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Doların artması mobil pazarı nasıl vuracak? Telefon fiyatları artacak mı?

Dolar tarihi rekorları kırmaya devam ederken bir filmi izler gibi bu durumu izliyoruz. Peki doların artması sonrasında Telefon fiyatları artacak mı?

Akıllı telefon pazarı zor bir dönemden geçiyor. Yaşanan pandemi sonrasında insanlar lüks tüketimden kaçınmaya başlayarak daha temel ihtiyaçlarına yoğunlaşmaya başladılar. Bununla birlikte telefon satışlarının da ilk etapta amiral gemisi pazarında %70’lere ve orta segmentte de %20 seviyelerinde gerilediğine birlikte şahit olduk. Ülkemizde dolar aldı başını yürüdü gitti. Bugüne kadar yapılan tüm tahminler yanlış çıktı ve dolar 7,20 seviyelerini aştı. Bununla birlikte birçok kişinin bizlere şu soruyu sorduğunu görüyoruz. “Telefon fiyatları artacak mı?

Bu soruya cevap vermek için iktisat bilmeye gerek yok. Telefon fiyatlarının bugünkü seviyelerde kalması mümkün değil. Bugün yeni tanıtılan telefonlar eski dolar kurundan ülkemize gelmiş ve milleştirilmiş olabilir ve siz de eski dolarla aldıkları için zam yapılmaz gibi bir yorum yapabilirsiniz ama bu şekilde de stok yönetimi asla yapılamaz. İşte bu noktada biraz iktisat ve işletme bilmek gerekiyor.

Huawei P40 Pro Plus
Huawei P40 Pro Plus

Telefon fiyatları artacak mı? Ne kadar artacak?

Görünen o ki; telefonlara yakın bir dönemde “fiyat güncellemesi” zam değil gelecek gibi görünüyor. Bu dolar kuruna gelen fiyat artışı telefonun hem ham maliyetine hem de telefon üzerinden alınan vergilerin de artmasına sebep olacak. Yani dolardaki artış verginin de artmasına sebep olacak.

Bugün ülkemizde telefon getiren firmalar çok ciddi bir sınavdan geçiyor ve bu noktada bir belirsizlik yaşıyor. Dolar 7,20 iken ülkeye telefon çekmek mantıklı mı? Bu da ayrı bir soru işareti. Zira doların yarın 6,70‘lere gerilemesi birçok üreticiyi ciddi anlamda etkileyebilir. Tüketiciler ise bu durum karşısında pazarın daha da daralmasını sağlayacak gibi görünüyor. Mobil pazarın ayakta kalabilmesi için devletimizin bu pazarı vergi indirimleri ile desteklemesi gerekiyor gibi görünüyor.

Galaxy S20 Ultra ve OPPO Find X2 Pro
Galaxy S20 Ultra ve OPPO Find X2 Pro

Bu yıl oldukça zor geçti ve görünen o ki; daha da zorlaşarak devam edecek. Fiyatların ne kadar artacağına ilişkin yorumumuzu ise bir atasözü ile yapalım istiyoruz. Zira bu durumu en güzel bu şekilde aktarabiliriz.

Azdan az, çoktan çok…

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu