Güncel Teknoloji HaberleriTeknoloji

Akıllı Bandaj Kronik Yaraları Tedavi Edecek!

Teknolojinin gelişiminin temelde iki dayanağı var. Askeri çalışmalar ve sağlık sektörü. Bu iki alan özelinde geliştirilen teknolojiler günlük kullanıma revize edilerek bir çok anlamda kullanıma sunuluyor. Özellikle sağlık sektöründe yaşanan tıbbi gelişmeler bir dönemde teşhisi bile mümkün olmayan hastalıkları kolaylıkla tedavi etme imkanı sağlıyor. Akıllı bandaj da vücudunda kronik yaraları olan insanların tedavi süreçlerinin hızlanması ve takibi açısından büyük kolaylıklar sağlayacak gibi görünüyor.

Akıllı Bandaj
Akıllı Bandaj

Sonunda bandajlar da akıllanıyor!

Vücudunda kronik yaraları olanlar tedavinin tek aşamalı olmamasından yana çok muzdaripler. İlaç kullanımı konusunda yaşanan ara vermeler bu tedavi sürecini de uzatıyor. Yeni nesil bandajlar yara olan bölgeye uygulandığında tam anlamıyla kontrol sistemi kuruyor. Massachusetts ‘Tufts Üniversitesi tarafından geliştirilen bandaj 3 mm kalınlıkta. Bu şeffaf bant, ısıyla aktive edilen bir antibiyotik jel ve esnek elektronik bileşenlerden oluşuyor. Akıllı bandaj yaranın pH değerini ölçüyor ve bu değer 6.5’in üzerinde oluğu anda yara enfeksiyona açık olduğu için antibiyotik jel ısı yardımıyla aktif hale geliyor. Bandajın içerisindeki mikroişlemci de sürecin takibini ve verilerin kaydedilmesini sağlıyor.

Henüz proje aşamasında olan bu akıllı bandaj geliştirildiğinde bir çok tıbbi süreçte devreye girecek. Her vaka için özelleştirilebilen ve ilaç türevleri düzenlenebilen bandajlar sayesinde tedavi sürecinde defalarca kez pansuman yaptırmaya gerek kalmayacak. Ayrıca yine bu bandajlar dezenfektan olarak da kullanılabilir hale getirilerek tek kullanımlık olmaktan kurtulabilir.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu