AppleGüncel Teknoloji HaberleriTeknoloji

Apple M1 Ultra Kanlı Canlı Görüntülendi! İşi Aşmışlar

Geçtiğimiz Apple etkinliğinde tanıtılan M1 Ultra yonga seti, devasa boyutu ile dikkat çekmişti. Yonga seti bu defa gerçekte görüntülendi.

İki adet Apple M1 Max işlemcisinden oluşan M1 Ultra, UltraFusion mimarisi ile dünyadaki en güçlü işlemci olduğunu iddia etmişti. Sektörde yoğun ilgi gören işlemci, çok fazla sayıda çekirdek taşıyor. AMD’nin bir Ryzen işlemcisi ile boyutu karşılaştırılan M1 Ultra, gerçekten de isminin hakkını veriyor. İşte detaylar.

Apple M1 Ultra “Yuh” Dedirten Boyutuyla Parlıyor

Görselin sol kısmında gördüğünüz işlemci AMD’nin klasik Ryzen masaüstü işlemcilerden birisi. Ancak sağda ise teknoloji devinin devasa büyüklükte olan M1 Ultra işlemcisini görüyoruz. Genel olarak baktığımızda AMD Ryzen işlemcinin M1 Ultra’nın yanında kum tanesi gibi kaldığını fark ediyoruz.

UltraFusion teknolojisi sayesinde iki adet M1 Max yonga setini birleştiren M1 Ultra’nın bir avuç büyüklüğündeki soğutma tabakası da gözlere çarpıyor.

Apple M1 Ultra

Apple’ın devasa M1 Ultra yongası, 20 çekirdekli bir işlemci ile geliyor. Grafik işlemci kısmında ise 64 adet çekirdek yer alıyor. 32 adet Neural Engine çekirdeği de grafik işlerine yardımcı oluyor. 5nm süreci ile üretilen yonga seti, tam olarak 114 milyar transistöre ev sahipliği yapıyor.  128GB RAM kapasitesi desteği taşıyan yonga seti, performansıyla da dudak uçuklatıyor.

Yonga setinin tanıtımında Apple, M1 Ultra’nın dünyadaki en hızlı grafik işlemciye sahip olduğunu belirtmişti. Ancak Geekbench üzerinde yapılan performans kıyaslamaları bu iddianın gerçek olmadığını gösterdi. NVIDIA’nın RTX 3090 ekran kartının ancak yarısı gücüne erişebilen M1 Ultra, yine de büyük performans sunmaya devam ediyor. Yeni gelişmeler için takipte kalın.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu