AppleGüncel Teknoloji HaberleriTeknolojiWindows

Apple M1 Çipiyle Windows 10 Çalıştırmak Mümkün mü?

Yazılım geliştiricilerinin yaptığı deneyler sonrası Apple M1 çipi, Windows 10 işletim sistemi üzerinde çalıştırıldı. İşte sonuçlar.

Apple’ın geliştirdiği çiplerin yalnızca Apple tabanlı iOS, macOS ve iPadOS gibi işletim sistemleri üzerinde çalışabildiğini hepimiz biliyoruz. Windows işletim sistemlerinde Apple’ın çiplerini çalıştırabilmek oldukça zorlayıcı uğraşları gerektiriyor. Bazı yazılım geliştiricileri, teknoloji devinin güncel çiplerinden olan Apple M1 modelini Windows 10 üzerinde çalıştırmayı başardı. Ancak bunun için farklı bir teknik kullanıldı. Gelin testin ve deneyin sonuçlarına göz atalım.

Apple M1 Çipi, Windows 10 Tabanlı Sanal Makine Üzerinde Çalıştırıldı

Çin’deki bazı yazılım geliştiricileri, UTM adı verdikleri bir sanal makine üzerine Windows 10 işletim sistemini kurdu. QEMU teknolojisine dayanan bu makine, x86/64, ARM64 ve RISC-V gibi mimariler dahil olmak üzere toplamda 30’dan fazla işlemciyi destekliyor.

Apple’ın 5. nesil ve Apple M1 destekli iPad Pro modeline bu Windows 10 üzerinde çalışan sanal makineyi kuran geliştiriciler, işlemlerini başarıyla tamamladı. Daha sonra ekip, M1 ile çalışan bu Windows 10’lu sanal makineyi performans testine soktu.

Sonuçlara göre bu makine tek çekirdekli testlerde 1705 puan elde etti. Çok çekirdekli testlerde ise 7202 puan elde edildi. M1 çipli bu iPad Pro’yu bu sefer orijinal iPadOS üzerinde tekrardan teste sokan ekip, Windows 10’lu testin performans skorlarında, orijinale göre yalnızca %10 performans kaybı yaşadıklarını açıkladı. Böylece M1’in sanal makineler aracılığıyla Windows 10 üzerinde de çalışabileceği kanıtlanmış oldu.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu