Akıllı BileklikAkıllı SaatGiyilebilir TeknolojiGüncel Teknoloji HaberleriKoronavirüsMobirollerTeknoloji

Xiaomi, OPPO, Apple! Akıllı Saatler Korona Olup Olmadığınızı anlayabiliyor

Tüm dünyayı dört duvara hapseden Koronavirüs testten daha önce teşhis edilebilir. Kolumuzdaki akıllı saatler sandığımızdan daha akıllı!

2019 Aralık‘ından beri hayatımızda olan ve 2020 Mart‘ında Türkiye’ye gelmesi ile hepimizin hayatımı allak bullak eden Koronavirüs hakkında bildiklerimiz gün geçtikçe artıyor. İlk zamanlarda vakalar özel sedyelerde hastanelere götürülürken, bugün haberlerde “pozitif” olan insanları evine toplu taşıma ile gitmeye çalıştıklarını dahi görüyoruz. Durum böyle olunca yeni yaşam stilimizi de bu duruma adapte etmek zorunda kalıyoruz.

Hali hazırda Koronavirüs testleri hastanelerde ağız ve buruna sokulan çubuklar ile yapılıyor. Kimini ağlatan, kimini ise korkutan bu test, şüphesiz belirti gösteren insanların geç test yapmasına neden olan önemli bir faktör; ancak bugün ortaya çıkan bilgiler kolumuzda bir cevherin yer aldığını bizlere tekrar hatırlattı. Günümüzde birçok insanın kolunda yer alan akıllı saatler Korona’yı belirtilerden yaklaşık bir hafta öncesinde algılayabiliyor. Xiaomi, Apple, Samsung, OPPO, Huawei ve aklınıza gelebilecek birçok markanın saatleri ve hatta bileklikleri bu teknolojiyi üzerinde barındırıyor.

New York‘taki Mount Sinai Sağlık Sistemi ve Kaliforniya‘daki Stanford Üniversitesi‘nde yapılan araştırmalara göre Apple Watch ve Apple Watch gibi kalp atış hızı ölçebilen saatler ve bileklikler “bireyin kalp atışındaki ince değişiklikleri” tespit edebildiği için bulaşıcı hastalıkların teşhisini oldukça kolaylaştırıyor. Yapılan araştırma, 29 Nisan ile 29 Eylül arasında 300 sağlık çalışanını kapsadı.

Stanford üniversitesinin yaptığı çalışmada Garmin, Fitbit ve Apple‘ın ürettiği akıllı saatler yer alırken, Koronavirüs olan insanların kalp atış hızında ufak çaplı değişiklikler olduğu belirtildi. Bu değişikliğin ise “pozitif” sonucundan 9.5 gün önce fark edildiği belirtildi.

Mount Sinai Sağlık Sistemi’nin yaptığı araştırma ise kişilerin testlerinin pozitif çıkmadan 7 gün öncesinde kalp atış hızlarının değiştiği fark edildi. Bu da 7/24 kalp atış hızı ölçen akıllı saat ve bilekliklerin Koronavirüs’ü testten çok daha önce algılayabildiğini gösterdi.

Bu araştırma süresince saatlere kurulan erken uyarı sistemi ise nabızdaki değişiklikleri kullanıcılara bildirerek onları evde kalmaları konusunda uyardı. Verilerin güvenilirliği hala araştırılırken, saatlerin izolasyon ve erken teşhis konusunda oldukça önemli olduğu kanıtlandı.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu