Akıllı TelefonAndroidAppleAsusDonanımGenelGüncel Teknoloji HaberleriHuaweiiOSLGSamsungTeknoloji

Çift Kamera Pazarının Kazanan Markası Hangisi?

Akıllı telefon pazarında dinamikler her gün değişiyor ve gelişiyor. Masaüstü işlemcilerin ulaşamadıkları üretim sürecine mobil pazarın ulaşabileceğini bundan yıllar evvel sizlere söylemiştik ve o zamanlar 28 nanometre üretim süreci daha hayaldi. Bugün ise birçok üreticinin çift kamera teknolojisine geçiş yaptığını görüyoruz. Bu işi başlatan HTC olsa da geliştiren ve farklı bir noktaya taşıyan üretici Çinli Huawei oldu. İlk nesil Honor 6 Plus ile çift kamera teknolojisinin temellerini atan Huawei, Honor 6 Plus ile Çift Kamera pazarında bambaşka bir inovasyona imza atıyordu.

https://www.youtube.com/watch?v=uBHihNBmMx4

Çift Kamera Teknolojisi Nasıl Çalışıyor?

Dünya üzerinde satılan çift kameralı telefonların 3 farklı çalışma prensibi var. Bunlar sırası ile şöyle

  • Normal Lens + Geniş Açı Lens:

LG’nin kullandığı bu yöntemde iki farklı kamera 2 farklı çekim modu bizlere sunuyor. Biri dar açıya ve diğeri geniş açıya sahip kameraların aynı anda çalışmasına izin veriliyor ama aynı anda çekilen fotoğraflar birlikte bir fotoğraf haline getirilemiyor.

  • Normal Lens + Tele Lens:

Bu şekildeki kullanım şekli en geniş anlamda yapılan tercih. Zira kullanıcıların profesyonel kameralardaki Bokeh efektini yakalamaları için bu yönteme başvuruluyor. Sistem ise şöyle çalışıyor; tele lens olarak adlandırabileceğimiz daha dar bir diyafram (f) değerine sahip ikinci lens fotoğraflarda bokeh efektini en iyi şekilde bizlere sunuyor. Bu tarz sistemlerde ana kameranın yanında daha düşük megapiksele sahip ikinci kamera kullanılıyor. Buna örnek üreticilerin başında Apple iPhone 7 ile geliyor. Asus, Casper, Oppo başta olmak üzere birçok üreticinin bu yöntemi tercih ettiğini belirtelim.

iPhone 7 ve iPhone 7 Plus Kamera Karşılaştırma
  • Normal Lens + Siyah Beyaz (Mono Crome) Lens:

Bu şekilde bir optimizasyon sadece Huawei tarafından kullanılıyor. Bizce en doğru yapılanma da bu şekilde yapılmalı. Zira Huawei 12 megapiksel normal lens kullanırken bunun yanına 20 megapiksel değerinde Mono Crome yani siyah beyaz bir lens daha kullanıyor ve bunlar aynı anda fotoğraf çekebiliyor. Bu fotoğrafın renk gamutu bakımından daha da zenginleşmesine olanak sağlarken değişmeli odak modu ile daha sonradan arka plandaki bokeh efektinin de değiştirilebilmesine olanak sağlanıyor. Huawei yaptığı bu inovasyon ile diğer kullanıcılardan ayrılırken profesyonel kamera deneyimine çok yakın bir deneyimi de kullanıcılarına sunuyor. Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz üzere f/0.95 ile f/16 arasında diyafram açıklığı ile oynayabiliyoruz

Huawei P10
Huawei P10

Çift Kamera Pazarının Lideri Kim?

Siz hangi Çift Kamera teknolojisini tercih edersiniz bilemiyoruz ama bizce bu pazarın galibi Huawei. Siyah beyaz fotoğraf çekmek istediğinizde bunu size efektler ile değil de gerçek siyah beyaz lens ile sunduğunu bilmek bile kendinizi bir Ara Güler zannetmenize sebep oluyor.

Çift Kamera
Çift Kamera

Bu pazara Nokia ve Zeiss nasıl girecek ve ne şekilde bir inovasyon ortaya koyacak oldukça merak ediyoruz. Güney Koreli üretici Samsung’un da Galaxy Note 8 ile birlikte bu pazarda kendine yer bulacağını varsayabiliriz. Samsung’un da iPhone ve diğer üreticiler gibi bir sistem (2. madde) kullanacağı söylenirken ortaya çıkacak performansları oldukça merak ediyoruz.

Anlaşılan o ki; çift kamera teknolojisi artık hayatımızın bir parçası ve çok daha iyi fotoğraflar çekebilmemize olanak sağlıyor. Peki ya üçüncü bir kamera lensi daha telefonlara entegre edilebilir mi?

Huawei P20 ile ilgili ilk bilgiler gelmeye başladı!

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu