Güncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

NASA, 40 Yeni Ötegezegen Daha Keşfetti: Yeni Dünyalar Bizi Bekliyor!

Amerikan devlet uzay ajansı NASA, Kepler Uzay Teleskopu ile 40 yeni ötegezegen daha keşfettiklerini açıkladı. Bu sayı git gide artıyor.

NASA, 2009 yılında uzaya fırlatılmış olan emekli Kepler Uzay Teleskobu’nun eski ölçümlerini kullanılarak 40 yeni ötegezegen keşfettiğini açıkladı.

Uzay ajansı, Ötegezegen Keşif Programı’ndan yapılan açıklamaya göre, şu ana kadar toplamda 4 bin 500 ötegezen keşfetti. Özellikll Newsweek raporuna göre, 40 yeni ötegezegen daha bulundu ve bunların 2018 yılında emekli olan Kepler Uzay Teleskopu aracılığıyla keşfedildi.

Bir Twitter gönderisinde de, NASA ötegezegen bilimcilerinin hâlâ Kepler’in eski ölçümleriyle yeni dünyalar keşfettikleri belirtildi.

Uzay ajansı, ötegezegen olabilecek yaklaşık 7.721 gezegen adayını listedi ancak NASA toplam sayıyıa eklemeden önce doğrulamayı ve gerekli ölçümleri yapmak zorunda.

NASA’nın ötegezegen veritabanına yaptığı son eklemeler arasında, 325 ışıkyılı uzaklıkta bulunan Jüpiter kütlesine sahip TOI-251b adlı gezegen yer alıyor. Yıldız yörüngesini 4.9 günde tamamlıyor. Bu da gezegenin yıldızına çok yakın olduğunu ortaya koyuyor.

Diğer bir ekleme, “süper dünya” sınıflandırmasına giren ve Dünya’nın kabaca 1,5 katı kütleye sahip bir ötegezegen olan TOI-178b’dir. Yıldız yörüngesini 2 günde tamamlıyor.

Bilim insanları, Güneş Sistemi’nin dışındaki gezegenleri “ötegezegen” olarak sınıflandırıyor. Gökbilimciler, birçok bilimsel araçlar aracılığıyla gezegenlerin kütlelerini, boyutlarını ve neyden oluştuklarını(gaz, kaya) tespit edebiliyor.

Ötegezegenlerin keşfi nispeten gökbilimin yeni bir dalı. Teknoloji geliştikçe ötegezenleri daha kolay tespit edebiliyoruz.

James Webb Uzay Teleskopu ile ötegezegenlerin keşfi daha da kuvvetlenecek ve yeni dünyalar bulmaya devam edeceğiz. Belki de gelecekte Dünya’dan ayrılma vakti geldiğinde bu uzay teleskoplarının sayesinde kendimize yeni bir ev bulacağız.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu