Otomobil

Araba Seçerken Önemli Karar: Benzin mi Dizel mi?

Yeni araç seçimini etkileyen ilk ve en önemli kriter: Acaba benzin mi dizel mi araç almalıyım? Gelin bu soruya yanıt arayalım.

Sıfır ve ya ikinci el araç satın almak istiyorsunuz. Marka ve modele karar verdiniz sırada can alıcı bir soru bulunuyor. Acaba benzin mi dizel mi araç almalıyım? Dizel ve benzinli araç arasındaki farklar nelerdir ve avantajları ile dezavantajları nelerdir gelin bunlara bir göz atalım.

Otomobil Alırken Zor Karar: Dizel mi, Benzinli mi?

Motor gücü, performans, uzun yol, yakıt ekonomisi gibi pek çok kriter, alınacak aracın yakıt türünün belirlenmesinde etkilidir. Şimdi dizel ve benzinin genel özelliklerine bakalım.

Benzinli Araçların Özellikleri

Benzinli araçlar karbüratör ile çalışan içten yanmalı motora sahiptir. Yanmanın gerçekleşmesi için yüksek motor devir gücüne ihtiyaç vardır ve bu da benzinli araçların avantajı olarak görülür. Dizele göre daha fazla motor gücüne sahip olan benzinli araçlar daha performanslıdır. Bu performans farkı dizel ve benzin arasındaki en önemli farktır. Fakat dezavantaj olarak benzinli araçların torkları dizel araçlara göre daha azdır. Hatta büyük iş makineleri yüksek torka ihtiyaç duyduğu için genelde dizel motora sahiptir.

Ayrıca benzinli motorlar, dizel motorlara göre daha basit yapıda oldukları için bakım masrafları çok daha düşüktür. Yüksek performanslı oldukları için yüksek hızlara çıkabilirler. Ses bakımından dizel araçlara göre daha sessiz çalışırlar. Fakat olumsuz yanları da var onlarda şöyle: Şehir içinde daha çok yakarlar ve tork değerleri daha düşüktür. Torku düşük olduğu için kalkışta dizel araca göre yavaş kalabilir fakat beygir gücü yüksek olduğu için sonrasında rahat dizel aracı geçecektir.

Dizel Araçların Özellikleri

Dizel araçlarda içten yanmalı motora sahiptir. Benzinli ise temel farkı ise dizel motorlarda benzinli araçlardaki gibi bujiye gerek duyulmuyor. Bu araçlarda sıkıştırılan hava çok yüksek sıcaklıklara ulaşır. Ardından yakıt kendiliğinden tutuşturulur. Dizel araçların en önemli avantajı ise yakıt tasarrufudur.

Fakat bakım masrafları benzinli araçlara göre daha fazladır. Ayrıyetten torkları dizel araçlara göre daha fazladır. Bu tork sayesinde SUV ya da pick-up gibi güçlü araçlarda sıklıkla kullanılır. Daha gürültülü çalışır ve beygir gücü daha düşüktür.

Benzin mi dizel mi sorusuna cevap vermeye çalıştık. Sizde araştırmanızı yaparak araç tercihinizi verebilirsiniz.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu