GenelGüncel Teknoloji HaberleriOtomobil

Volvo’dan Tesla’ya rakip otonom kamyon: Seri üretim resmen başlıyor!

Sağlam otomobilleriyle bilinen Volvo, şirketin ilk otonom teknolojisine sahip kamyonunu tanıttı. Seri üretim için de geri sayıma geçildi.

Otomobil pazarının dikkat çeken isimlerinden Volvo, genellikle sağlam ve üst düzey otomobilleriyle rekabet ediyor.

Dünya markası olan otomobil devi, 2024’te bir ilke imza attı ve ilk otonom teknolojisine sahip kamyonunu tanıttı. Elbette bu kamyonun yapımında emeği geçen sadece Volvo değil. Otonom teknolojisi için Aurora ile iş birliği yapan firma, bu zorlu projede kritik bir virajı dönmeyi başardı.

Tam otonomlu Volvo kamyonet seri üretime hazır

Bu kamyonet, uzun mesafeli taşımacılık için tasarlandı ve VNL modelini temel alıyor. İnsansız versiyonu çok sayıda kamera ve sensörle donatılırken, bu sensörlerden elde edilen veriler ise Aurora sistemi tarafından otonom kontrolü ile işleniyor.

Teknik açıdan Cybertruck kadar ilginç olmasa da bu kamyonet, Volvo’nun alışılagelmiş dayanıklı malzemeleri ile kaplandı.

Özel otonom teknolojisiyle donatılan araç, direksiyonun arkasında kimse olmadan da sürüş gerçekleştirebilme özelliğine sahip.

Resmi olarak tanıtımı gerçekleştirilen kamyonet, Volvo’nun dünyadaki en büyük fabrikalarınndan Dublin’de seri üretime geçecek. Ancak bunun için markanın öncelikle yeterli fon sağlaması gerektiğini de belirtmekte fayda var.

Dünyadaki düm 8. sınıf kamyonların yaklaşık %10’unu üreten Volvo, 2018’den bu yana Aurora ile insansız taşımacılık çözümleri konusunda iş birliği yapıyor.

Öte yandan The Verge’nin haberine göre Aurora, bu yıl yaklaşık 20 tam insansız araç üretecek ve 2025 yılında ise 100 araç hedefine ulaşmayı planlıyor.

Şirket ayrıca 2007’de insansız araçların kitlesel dağııtmına başlamayı planlayan Almanya merkezli Continental ile de iş birliğini sürdürüyor. Tesla ve Cruise’in aksine Aurora, bugüne kadar çok fazla kâr bildirmedi. Öyle ki 2024’ün ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %16 artışla 165 milyon net zarar bildirdi. Ancak Volvo ile birlikte bu rakamlar ilerleyen süreçte yükselişe geçebilir.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu