Güncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Körlük Tarih Oluyor! İşte Dünyayı Sarsan Yeni Çalışma!

Körlük hastalığı artık hastalık olmaktan çıkmak üzere. Optik siniri atlayarak bir kadının beynine direkt görüntüleri ulaştırmayı başardılar.

Bilim insanları yenilikleri ile insan hayatını kolaylaştırmaya tam gaz devam ediyor. Şimdi de körlük için sevindiren haberler geldi. Aktarılan bilgilere göre; 42 yaşında toksik optik nöropati teşhisi konulan Berna Gomez’in dünyası alt üst oldu. Hızla ilerleyen hastalık, İspanyol fen bilgisi öğretmeninin optik sinirlerini bozdu ve birkaç gün içinde onu kör etti. İspanya’daki Utah Üniversitesi ve Miguel Hernandez Üniversitesi’nden araştırmacılar sayesinde, Gomez artık işlevsel vizyonunu geri kazanma şansına sahip olabilir.

Bu buluş, Moran|Cortivis Protezi olarak bilinen bir implant kullanılarak elde edildi. 96 ayrı elektrottan oluşan cihaz, doğrudan hastanın görme korteksine implante ediliyor. Yerleştirildikten sonra, implantın elektrotları, “görüntüleri” doğrudan hastanın zihnine iletmek için belirli kombinasyonlarda uyarılabiliyor. Göre Clinical Investigation Journal , implant başarıyla bazı büyük ve küçük harfler ışık ve yatay çizgilerin noktalar arasında değişen görüntüleri sunuyor.

Bu başarı, vizyonu geri kazanma arayışında ileriye doğru atılmış büyük bir adım olarak görünüyor. Retina implantlarından farklı olarak, bu özel ilerleme, alıcının optik sinirini tamamen atlar ve bilgiyi doğrudan beynin görme merkezine iletiyor. Bu doğrudan stimülasyon, optik sinirlerinin beyinleriyle iletişim kurmasını engelleyen her türlü koşula rağmen hastalara görüntü iletme potansiyeli sağlıyor.

Utah Elektrot Dizisi olarak bilinen silikon bazlı mikroelektrot, yeni bir teknoloji değil. Kabaca 4 mm’lik cihazın geçmişi, Utah Üniversitesi araştırmacıları ile bir Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) işbirliğine konu olduğu 2006 yılına kadar uzanıyor.

Çalışma, yapay uzuvların sadece düşünceyi kullanarak hareket etmesine izin verecek bir periferik sinir arayüzü geliştirmeye ve değerlendirmeye odaklandı. In 2019 Üniversitesi’nin Biyomedikal mühendisliği ekibi başarılı bir yapay uzuv aracılığıyla “duygu” bir hastayı sunmak için bir protez kol ile birlikte diziyi kullanmıştı.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu