Akıllı TelefonGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Samsung OLED’i solluyor! QD-OLED Ekran Geliyor…

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, TV’lerde yepyeni bir ekran teknolojisini yıl sonuna kadar piyasaya sürmüş olacak. Samsung QD-OLED adını verdiği bu teknoloji için 11 milyar $ bütçe ayırdı.

Yeni nesil televizyonlarda LCD ve OLED ekranlar devrim yaratmıştı. Artık şirket QD-OLED yani Kuantum Nokta OLED teknolojisi üzerine çalışıyor. Son bilgilere göre, Samsung tüm Likit Kristal Ekran (LCD) üretim hatlarını bu yıl sonuna kadar kapatacak . Buna Güney Kore’de iki, Çin’de iki üretim hattı da dahildir. Ancak şirket, yıl sonundan önce mevcut tüm siparişleri teslim edecek. Samsung’un dikkatini LCD ekrandan QD-OLED ekranlara kaydırmak istediği yönünde spekülasyonlar var. Geliştirme planı, kuantum TV’lerin üretimine odaklanmak ve bu TV’lerin QD-OLED ekranları kullanması gerekiyor. Buna ek olarak, Samsung gerçek QD-OLED TV ekranları üretebilen bir fabrika kurmak için 11 milyar dolar harcayacak.

Basit bir ifadeyle, düz panel TV’ler LCD ve OLED TV’lere ayrılmıştır. Birincisi arka aydınlatmaya dayanırken, ikincisi kendi kendini yayar. LED paneller ve kuantum nokta paneller LCD panel teknolojisi temelinde üretilmiştir. LCD panellerde CCFL floresan lambalar kullanılırken, LED TV’ler LED lambalar kullanır. Teknik olarak, ikisi arasında resim kalitesinde bir fark yoktur. Bununla birlikte, LED’ler daha enerji tasarrufludur, daha düşük ısı üretimine sahiptir ve genellikle daha incedir.

Samsung yeni teknoloji TV'leri
Samsung yeni teknoloji TV’leri

Kuantum nokta teknolojisine gelince, artık beyaz LED arka ışık kullanmıyor. Ancak arka ışık kaynağı olarak birden fazla renk yayabilen inorganik nanokristal kullanıyor. Daha yüksek renk gamı ​​kapsamına ve daha doğru renk performansına sahiptir. Piyasadaki birçok kuantum noktalı TV ve monitör, % 100 NTSC renk gamı ​​ve % 130 sRGB renk gamı ​​ile birlikte gelir. OLED ekranlar, akım geçtiğinde ışık yayan çok ince organik malzeme ve cam yüzey kaplamaları kullanır. OLED ekranlar daha hafif ve daha ince hale getirilebilir ve aynı zamanda izleme açısı da daha büyüktür. Dezavantajı, her zaman bir risk taramasının yanması ve maliyetin de çok yüksek olmasıdır.

QD-OLED çözümü umut verici görünse de, aşağıdaki nedenlerden dolayı OLED‘i kolayca bir kenara itmeyebilir. OLED teknolojisi çok olgunlaştı ve teknoloji olgunlaşmaya devam ettikçe, fiyat yavaş yavaş düşüyor.
Bu aşamada, QD-OLED hala sadece bir laboratuvar ürünüdür. İlk olarak, ürün kalitesi konusunda bir garanti yoktur. Teknolojisi yeterince olgun değil, şu an için seri üretim mümkün değil. QD-OLED yeni bir teknoloji olduğundan, fiyatı daha düşük olması gerekiyorsa bile OLED kadar yüksek olacaktır. Gelişmeleri merakla bekliyoruz.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu