Akıllı TelefonGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Çin Hindistan Pazarında Dört Nala Koşuyor! Dört Köşe Oluyor

Çin Hindistan pazarına ambargo mu koydu? Araştırmalara göre Hindistan’a yapılan akıllı telefon sevkiyatlarının %77’sini Çinli üreticiler oluşturuyor.

Çin Hindistan akıllı telefon pazarını adeta ele geçirdi. Akıllı telefonlar hayatımıza girdiği ilk dönemlerde Çinli üreticilere karşı büyük bir ön yargı olduğunu hepimiz biliyoruz. Hatta “Çin malı bu alınmaz!” sözü de o döneme dayanıyor. Bir de Apple ve Samsung o dönem tanıttıkları akıllı telefonlarıyla insanları adeta büyülüyordu. Günümüzde ise akıllı telefon sektörünün büyük bir bölümünü Çinli üreticiler oluşturmakta. Peki Çinli akıllı telefon üreticileri en çok hangi ülkenin dikkatini çekiyor hiç merak ettiniz mi? Canalys yaptığı son araştırmasında bu sorunun cevabını açıkça ortaya koyuyor.

Canalys, Hindistan akıllı telefon pazarındaki sevkiyatlara dair bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre akıllı telefon sevkiyatları COVID-19 salgını ile büyük bir durgunluk yaşasa da, bu yılın ikinci yarısında rekor seviyede büyüme kaydetti. 2020 yılında ise 2019 yılına kıyasla %40 oranla en fazla düşüş yaşandı. Ancak 2020 yılının üçüncü çeyreğinde 2019 yılının üçüncü çeyreğine kıyasla akıllı telefon sevkiyatında bir toparlanma başladı. 2020 yılının 4. çeyreğinde ise akıllı telefon sevkiyatında %13 büyüme kaydedildi.

Çin Hindistan

Hindistan akıllı telefon pazarında Xiaomi, 2020 yılının 4. çeyreğinde 12 milyon akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirerek %27 pay ile 1.’liği elde etti. Samsung ise 9.2 milyon sevkiyat gerçekleştirerek %21 pay ile 2. oldu. Vivo 7.7 milyon akıllı telefon sevkiyatıyla %13 pay ile 3. olurken, OPPO ise 5.5 milyon akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirerek  %13 pay ile 4. oldu. 5. sırada ise 5.1 milyon akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştiren realme yer almakta.

Çin Hindistan

Akıllı telefon sevkiyatları 2020 yılının ilk yarısında dünya genelinde  yoğun düşüş yaşamasına rağmen Hindistan’da %2 düşüş yaşadı. 2020 yılında 145 milyon akıllı telefon sevkiyatı yapılırken, 2019 yılında ise 148 milyon akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirildi.

2020 yılında Xiaomi 40.7 milyon akıllı telefon sevkiyatıyla %28 pay ile küçük bir düşüş yaşadı. Samsung ise 28.6 milyon akıllı telefon sevkiyatıyla %20 pay elde ederek büyüme gerçekleştirdi. Vivo 26.9 milyon akıllı telefon sevkiyatla üçüncü sırada yer alırken, realme 19.5 milyon akıllı telefon sevkiyatla dördüncü sırada yer aldı. OPPO ise 11.7 milyon akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirerek beşinci sırada yer aldı. 2020 yılında Çin ile Hindistan arasında yaşanan gerilimlere rağmen Çinli üreticiler Hindistan’da akıllı telefon pazarının %77’sini oluşturmayı başardı.

Analist Varun Kannan’a göre ise Çinli üreticiler 5G teknolojisi için hazırlık yapmakta. Ayrıca tüm akıllı telefon pazarında 5G destekli MediaTek Dimensity yonga setleri uygun fiyat etiketine sahip olacağından,  Snapdragon yonga setlerinden daha çok tercih edilecek.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu