GenelGüncel Teknoloji HaberleriHuaweiMobirollerTeknoloji

Dünya coronavirus Donald Trump ise Huawei derdinde düştü!

ABD Başkanı Donald Trump, Huawei ve ZTE’yi köşeye sıkıştırmak için yeni kararlar aldığını açıkladı. Dünya neyin derdinde Trump neyin…

Dünya şu sıralar maalesef ki COVID-19 yani coronavirus derdi ile basmakta. Tüm devletler hem kendi hem de diğer ülkeleri korumak için kararlar alıyor. Ortak bir payda bir araya gelen devletlere bir de Apple, Samsung, Amazon ve Microsoft gibi dev firmalar da destek vermeye başlamıştı. Bugün gelen haber ABD’nin Huawei ve ZTE konusunda coronavirus’ten daha önemli derli olduğunu gözler önüne seriyor.

Amerika Birlik Devletleri Başkanı Donald Trump, Çin ile girdiği ekonomik savaşta Huawei’ye darbe indirmiş ve Android lisansını iptal etmişti. Huawei’yle yolları ayırmaya çalışan ABD aslında kendi ayağına sıkıyor haberi yok. ABD’deki telekomünikasyon alt yapısının büyük bir bölümünü Huawei oluşturuyor. Kendi telekomünikasyon firmalarının Huawei’nin altyapısına alternatif bulması için Çinli firmaya ek süre tanıyan ABD hükümeti, bugün ilginç bir karar daha aldı.

Huawei

Beyaz Saray;Yeni mevzuat telekomünikasyon altyapımızı koruyacak. Ulusal güvenlik tehdidi oluşturan belirli şirketlerden ekipman satın almak için federal fonların kullanılmasını yasaklayacak.” ifadelerini kullandı. Yani Huawei’nin veya ZTE’nin altyapısını kullanacak olan firmalar, devletten fon yardımı alamayacak. Fon yardımı olmadan günümüzde bir iş gerçekleştirmek çok zor. ABD de bunu bildiğinden kendi firmalarının Çinli firmalardan vazgeçmeleri için böyle bir hamleye başvurmuş gibi görünüyor.

ABD’nin bu hamlesinin kendi firmalarının Çinli üreticiler ile iş yapmasını engellemesi bekleniyor. Teknolojinin gelişimi için bu tip hamleler pek sağlıklı görünmüyor. Ancak ABD’nin Çinli firmaların backdoor muhabbetti ile kişilerin verilerini Çin hükümeti ile paylaşma iddiası da pek küçümsenmeyecek cinsten. Hatta bunu ZTE kabul etmiş ve hatasından vazgeçmişti. Muhtemelen Huawei’nin de böyle bir şeyi var ve bu yüzden ABD’nin isteklerini gerçekleştirmiyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu