Elektrikli ArabaTeknoloji

Elektrikli Araçlarda İthalat Düzenlemesi Sonrası Satışlar Ne Durumda?

2023 yılı kasım ayı sonu itibariyle elektrikli araç ithalat düzenlemesi ile Togg ve Tesla satışları ne durumda?

2023 yılı ülkemizde elektrikli araç satışları için çok iyi geçti. Özellikle Çinli firmalar birçok modelini ülkemizde satışa çıkartmıştı. Tesla ise en çok elektrikli otomobil satan marka idi. Geçtiğimiz yıl kasım ayı sonu itibariyle hükümet tarafından elektrikli araç ithalatı düzenlemesi ile firmaların satışları sekteye uğradı. Bu düzenlemeyle satış sonrası montaj,65 bakım ve onarımı için TS 12047 ve TSE K 646 standartlarında 7 coğrafi bölgede en az 20 yetkili servis istasyonunun ithalatçının kendisi tarafından kurulmuş olduğunun Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından belgelendirilmesi gerekiyordu. Düzenlemede yer alan başka bir madde ise her bir marka için Türkiye’de kurulmuş en az 40 personele sahip Türkçe çağrı merkezi bulundurma zorunluluğuydu. İşte son raporlara göre elektrikli otomobil satışları…

Elektrikli Araç İthalat Düzenlemesi Sonrasında Togg ve Tesla Satışlarında Büyük Düşüş Yaşandı

Yerli otomobil üreticisi Togg, 2024 Şubat ayında 1201 otomobil teslimatı ile son 6 aydaki en kötü satış performansını gerçekleştirdi. Tesla‘da ise durum farklı değil. Son 1 ayda sadece 75 adet Mode Y satışı gerçekleştirdi. Geçtiğimiz ay toplam elektrikli araç satışı 4713 adet ile sınırlı kaldı.

Yıllık bazda artış %287,9 olarak gerçekleşti. Elektrikli araçların pazar payı ise %5,7’de kaldı. Satışlar geçen yıla göre artmış olsa da elektrikli araç ithalat düzenlemesi firmaları kötü etkiledi. Özellikle Çin menşeli Skywell, Leapmotor, MG, BYD ve Cherry gibi markalar şu an stoktan satışlar ile devam ediyor. Stoklar tükendiğinde yeni araç ithal etmek için düzenlemede olan maddelere uygun hareket etmeleri gerekiyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu